Προστασία των Παιδιών από τους Κινδύνους του Διαδικτύου - Όλα για την τάξη μου Cute Blue Pencil
Untitled

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Προστασία των Παιδιών από τους Κινδύνους του Διαδικτύου








Πολλοί είναι οι γονείς που ρωτούν





ποια ηλικία είναι κατάλληλη να ασχοληθεί το παιδί με τους υπολογιστές, πόσο ασφαλές είναι το Internet για τα παιδιά ή  μήπως σερφάρει σε ακατάλληλο περιεχόμενο.












Λογικές οι απορίες των γονιών και σε συνδυασμό μερικές φορές με την πλήρη άγνοια από αυτούς των βασικών λειτουργιών των υπολογιστών, αναβάλουν τη πρόσβαση των παιδιών τους στους υπολογιστές και στο Internet.














Το θέμα είναι όμως ότι τα παιδιά μας πλέον μεγαλώνουν με τους υπολογιστές αφού αυτό που δεν θα βρουν στο σπίτι, θα το βρουν στο σπίτι ενός φίλου ή στο σχολείο ή σε ένα Internet cafe ή ακόμα και από το κινητό τους.













Οπότε, η προστασία των ανήλικων χρηστών δεν επιτυγχάνεται με τον αποκλεισμό αλλά με την ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση από τον κηδεμόνα έστω και αν έχει άγνοια των βασικών κανόνων λειτουργία από τους υπολογιστές.




  • Γενικές συμβουλές προς τους γονείς






Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σε χώρους στους οποίους η οθόνη μπορεί να είναι ορατή, ώστε να μπορείτε να επιβλέπετε το παιδί.




Χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή μαζί με τα παιδιά σας, ώστε να το δουν σαν μια οικογενειακή δραστηριότητα.



Συζητήστε με τα παιδιά σας για τους κινδύνους που ενέχουν οι συνομιλίες μέσω chatrooms. Εξηγήστε τους ότι όπως δεν θα μιλούσαν στο δρόμο με αγνώστους, το ίδιο πρέπει να κάνουν και στο διαδίκτυο και μάθετέ τους να ξεχωρίζουν τα site με βλαβερό περιεχόμενο.

















Μάθετέ τους να μην αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμό τους, η διεύθυνση κατοικίας τους, ο αριθμός τηλεφώνου, το εισόδημα των γονιών τους ή ακόμα και το πρόγραμμά τους.














Διδάξτε στα παιδιά να αρνούνται να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν στο Διαδίκτυο.








Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους.



  • Τα λογισμικά φίλτρα




Τα λογισμικά φίλτρα αποτελούν ένα πακέτο, που αποκλείει την πρόσβαση σε ιστότοπους με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.
Τα φίλτρα αυτά αναγνωρίζουν λέξεις-κλειδιά, συγκεκριμένους τύπους αρχείων και κωδικούς προγραμμάτων που βρίσκονται σε ιστοσελίδες και επιτρέπουν ή διακόπτουν τη σύνδεση, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που θα κάνετε.
Συνήθως οι browsers διαθέτουν από μόνοι τους ρυθμίσεις που καθορίζουν κατά πόσο θα επιτρέπονται ακατάλληλο λεξιλόγιο και φωτογραφίες.





Next previous